Zo houd je de gewrichten van je hond gezond!
Soorten
De meest voorkomende vorm van gewrichtsproblemen is artrose, ook wel simpelweg ‘slijtage’ genoemd. Dit is als het ware een slijtage van de gewrichten door een verkeerde of te hoge belasting op de gewrichten.
Artrose kan gepaard gaan met heupdysplasie. Met name snelgroeiende, grote honden hebben hier vaak last van. Bij dit gewrichtsprobleem past de kop van het heupgewricht niet meer in de heupkom. Dit kan veel pijn veroorzaken.
Ook Elleboogdysplasie komt vaak voor, en vooral bij grotere honden. Bij deze aandoening ontwikkeld het bot in de ellebogen niet goed. Hierdoor passen de botten in de elleboog niet goed op elkaar wat kan leiden tot het afbreken van botsplinters of stukjes kraakbeen. Deze blijven in het gewricht rondzwerven, wat erg pijnlijk is voor je dier.
Oorzaken
Honden kunnen al van jongs af aan gewrichtsproblemen ontwikkelen, vooral als er een erfelijke aanleg is. Dit kan komen doordat ze als snel groeiende pup overbelast zijn door te veel of verkeerde activiteit, zoals te lange wandelingen, veel springen, traplopen en bochtenwerk. Ook veel lopen op een gladde ondergrond geeft verkeerde belasting op de gewrichten van je hond.
Sommige rassen hebben aanleg voor gewrichtsproblemen. Onder deze rassen vallen bijvoorbeeld Labradors, Golden Retrievers, Duitse Herders en Bulldogs. Bij deze rassen moet er extra goed gelet worden op de preventie van gewrichtsproblemen. Ook overgewicht verhoogt de kans op gewrichtsproblemen.
Gewrichtsproblemen kunnen bovendien door acute oorzaken zoals uitglijden, vallen of een ongeluk ontstaan. In z’n algemeenheid kan de kans op schade een stuk kleiner gemaakt worden als je hond de juiste voeding en beweging krijgt.
Symptomen
Honden die last hebben van gewrichtsproblemen, kunnen de volgende symptomen vertonen:
- Moeite met opstaan, met name na lange periode van stil zitten/liggen (startpijn)
- Stijf of zelfs mank lopen
- Snel moe worden tijdens het wandelen
- Janken, grommen of happen bij een bepaalde beweging of manipulatie van een gewricht
Voorkomen
Bij het aanschaffen van een pup is het van belang te checken wat de erfelijke afwijkingen binnen het ras zijn. Verder is het belangrijk dat je hond een goede voeding krijgt, zonder onnodige toevoegingen van bijvoorbeeld kalk. Jonge honden kunnen door het verkeerde voer te snel groeien waardoor ze een verhoogde kans krijgen op gewrichtsproblemen. Het voer moet o.a. een juiste balans van Calcium en Fosfor en eventueel ontstekingsremmende vetzuren bevatten, zodat je hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om op een gezonde manier te groeien. Zorg ook dat je hond op een gezond gewicht blijft door hem of haar de juiste hoeveelheid voer en genoeg beweging te geven.
Verder is het van belang dat je hond als puppy niet te lange wandelingen maakt. Een makkelijke vuistregel voor de wandeltijd in minuten met een puppy is de leeftijd van de pup in weken. Zo wordt de wandeltijd elke week een klein beetje langer waardoor de gewrichten van je puppy op een gezonde manier kunnen ontwikkelen.
Als je hond aanleg heeft voor gewrichtsproblemen, is het verstandig om te zorgen voor een ruwe ondergrond in huis zodat de kans op problemen beperkt blijft.
Behandelen
Als je merkt dat je hond wat minder soepel beweegt of moeizaam opstaat, kun je ervoor kiezen om je dier voor een periode van minimaal zes weken speciale dieetvoeding te geven tegen gewrichtsproblemen, zoals Royal Canin Mobility C2P+. Een andere optie is om te reguliere voeding te blijven gebruiken, in combinatie met supplementen als Fortiflex, Seraquin of Doils Joints. Wanneer de klachten ernstiger zijn of als je het niet helemaal vertrouwd, dan raden wij altijd een bezoek bij de dierenarts aan.