Vlooien in de Winter

  • Geplaatst op
  • Door Anne Börger
  • 0
Vlooien in de Winter

Dat vlooien in de winter in minder grote getalen aanwezig zijn is een feit. Dat ze echter helemaal geen kans van overleven hebben is helaas een fabel.
Aangezien we in de winter binnen lekker onze verwarming aanzetten en de boel aangenaam houden
kunnen nog aanwezige vlooieneitjes en -larven toch een vlooienprobleem veroorzaken, tenslotte speelt 95% van de vlooiencyclus zich af in de omgeving.

Het is dus in de winter ook belangrijk om je huisdier regelmatig te checken op sporen van vlooien. Hoe je dat doet en wat je nodig hebt indien je vlooien ontdekt lees je hier.

 

Hoe check je vlooien bij je huisdier?

Indien je wilt checken of je huisdier vlooien heeft, onderzoek je de vacht op zwarte stipjes. Het is handig om een Vlooienkam te gebruiken, aangezien je dan gelijk goed kan checken of het echt om ontlasting van vlooien gaat. Leg de zwarte korreltjes die je met de kam uit de vacht haalt op een nat papiertje (bijvoorbeeld een stukje keukenrol). Als ze een rode kleur achterlaten op het papier dan weet je zeker dat het om ontlasting van vlooien gaat.

 

Vlooien voorkomen?

Om te zorgen dat jouw dier niet elke keer de sigaar is bij een mogelijke vlooienplaag, is er een aantal middelen die je kan toedienen om vlooienbeten preventief te voorkomen.
In de categorie voorzorg zijn de halsbanden van Seresto een van de beste keuzes. Deze halsbanden zorgen ervoor dat je huisdier voor 8 maanden beschermd is tegen vlooien, teken en luizen. Ideaal dus!
Verder hebben ook merken als FrontlineAdvantix en Advantage producten om de vlo te behandelen en daarnaast ook te beschermen tegen vlooien gedurende 4 tot 8 weken.

 

Vlooien behandelen?

Indien je tijdens de vlooiencheck hebt geconstateerd dat jouw huisdier vlooien heeft is het uiteraard noodzakelijk om deze te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende middelen op de markt. De bekendste merken zijn FrontlineAdvantixAdvantage, maar ook Bolfo Gold en Prac-tic hebben erg goede middelen.

De meeste producten hebben een zogenaamde spot-on werking. Wat betekent dat je met een pipetje of tube wat druppels in de nek aan dient te brengen. Deze zorgen ervoor dat de vlooien binnen een paar dagen worden gedood. Daarnaast werken de druppels vaak ook voor luizen en teken.

Naast het behandelen van je dier is het ook belangrijk om de omgeving te ontsmetten. Dit doe je met een handige spray van Indoor-X Of Bolfo Fleegard. Deze ongedierte-sprays doden vlooien en stoppen de vlooiencyclus in de omgeving. De Bolfo Fleegard spray bevat een speciale Insect Growth Regulator, dit is een stofje dat volgroeien van de larven voorkomt zonder schadelijk te zijn voor mensen.

 

Vergeet je de wormen niet?

Wormen en vlooien komen vaak gedurende dezelfde tijd voor. Dit komt omdat wanneer jouw huisdier gaat bijten en krabben om de jeuk van de vlo te bestrijden, ze vaak per ongeluk ook vlooien naar binnen brengen. In het maag-darmstelsel ontpopt de worm die zich in de vlo schuilhoudt. Op deze manier kan je huisdier wormen krijgen.

Voor zowel de wormen als de vlooien geldt dus regelmatig controleren en vooral preventief te werk gaan, ook in de winter! Op deze manier voorkom je een nare periode vol met jeuk voor je huisdier en een grootschalige bestrijding en schoonmaak-sessie voor jezelf.

Voor zowel bestrijdende als preventieve middelen ben je bij Petduka aan het juiste adres! Bekijk alle producten per huisdier: 

  • Katten: http://www.petduka.nl/kat/vlooien-teken/  
  • Honden: http://www.petduka.nl/hond/vlooien-teken/

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Thuiswinkel.org