Sluiten

Categorieën

Filters
    Liza - Vrijdag 26 Januari 2018

    Vlooien & Teken in de winter

    Hoe check je vlooien en teken bij je huisdier?

    Indien je wilt checken of je huisdier vlooien heeft, onderzoek je de vacht op zwarte stipjes. Het is handig om een Vlooienkam te gebruiken, aangezien je dan gelijk goed kan checken of het echt om ontlasting van vlooien gaat. Leg de zwarte korreltjes die je met de kam uit de vacht haalt op een nat papiertje (bijvoorbeeld een stukje keukenrol). Als ze een rode kleur achterlaten op het papier dan weet je zeker dat het om ontlasting van vlooien gaat. Op teken controleren kun je tegelijkertijd doen door goed de huid te inspecteren van jouw hond of kat. Je vindt dat de teek zelf, die zich heeft vastgezogen in de huid, of een rode plek. Indien je een rode plek vindt, dan adviseren wij naar de dierenarts te gaan. Daarnaast kan er ook een flinke zwelling ontstaan door een teek, dit betekent niet direct dat er sprake is van de ziekte van Lyme.

     

    Vlooien voorkomen?

    Om te zorgen dat jouw dier niet elke keer de sigaar is bij een mogelijke vlooienplaag, zijn er een aantal middelen die je kan toedienen om vlooienbeten te voorkomen.

    In de categorie voorzorg zijn de halsbanden van Seresto een van de beste keuzes. Deze halsbanden zorgen ervoor dat je huisdier voor 8 maanden beschermd zijn tegen vlooien, teken en luizen. Ideaal dus! 
    Verder hebben ook merken als FrontlineAdvantix en Advantage producten om de vlo te bestrijden en daarnaast ook te beschermen tegen vlooien gedurende 4 tot 8 weken.

     

    Vlooien behandelen?

    Indien je tijdens de vlooiencheck hebt geconstateerd dat jouw huisdier vlooien heeft, is het uiteraard noodzakelijk om deze te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende middelen op de markt. De bekendste merken zijn FrontlineAdvantixAdvantage, maar ook Bolfo Gold en Prac-tic hebben erg goede middelen.

    De meeste producten hebben een zogenaamde spot-on werking. Wat betekent dat je met een pipetje of tube wat druppels in de nek aan dient te brengen. Het is van belang om ook de vlooien in de omgeving van jouw huisdier te behandelen. Deze zorgen ervoor dat de vlooien binnen een paar dagen worden gedood. Spot-on middelen zoals Frontline Combo en Advantage bestrijden ook de larven van vlooien in de omgeving. Daarnaast werken de druppels vaak ook voor luizen en teken. Naast het behandelen van je dier is het ook belangrijk om de omgeving te ontsmetten. Dit doe je met een handige spray van Indoor-X Of Bolfo Fleegard. Deze ongedierte-sprays doden vlooien en stoppen de vlooiencyclus in de omgeving. De Bolfo Fleegard spray bevat een speciale Insect Growth Regulator, dit is een stofje dat volgroeien van de larven voorkomt zonder schadelijk te zijn voor mensen.

    Teken voorkomen?

    Teken kunnen het hele jaar door actief blijven, zeker wanneer we weer zo’n typisch Nederlandse kwakkelwinter hebben. De temperaturen komen niet laag genoeg, waardoor de teek actief blijft. Als de teken ook in de winter actief zijn, is het dus ook mogelijk om in de winter de ziekte van Lyme te krijgen. Controleer daarom regelmatig jouw huisdier, maar ook jezelf, op teken. Naast een goede controle, zijn er ook genoeg middelen ter preventie van teken op de markt. Op Petduka kun je o.a. tekenbanden, spot-on middelen en sprays van diverse merken vinden, zoals Advantix, Advantage, Seresto, Fronline, Bolfo en nog veel meer.

    Teken verwijderen?

    Mocht je een teek bij je hond hebben gevonden, kun je hem het beste zo snel mogelijk verwijderen met een tekenhaak. De kans op overdracht van ziektes wordt dan zo klein mogelijk. Teken kunnen Borrelia (verwekker van de ziekte van Lyme), Babesia, Ehrlichia en Anaplasma bij zich dragen. Meer informatie over deze ziektes kun je op onze site vinden. Mocht je een teek op jouw hond of kat gevonden hebben en je twijfelt over een eventuele infectie dan raden wij aan om naar de dierenarts te gaan.

    Vergeet je de wormen niet?

    Honden en katten kunnen via vlooien besmet worden met de lintworm, doordat de vlo als zogenaamde tussengastheer kan optreden. Wanneer jouw huisdier gaat bijten en krabben door de jeuk die de vlooien veroorzaken, kunnen ze per ongeluk vlooien opeten. In het maagdarmstelsel ontpopt de worm die zich in de vlo schuilhoudt. Op deze manier kan jouw huisdier lintwormen krijgen. Het is dus belangrijk om jouw huisdier ook in de winter te ontwormen, zelfs als je geen vlooien hebt gevonden. Wormen kunnen, net als vlooien en teken, in de winter actief blijven als de temperatuur te hoog blijft en daardoor kan jouw huisdier besmet raken. In ons assortiment vind je verschillende producten om jouw huisdier te ontwormen, zoals Milbemax, Drontal, Panacur en nog veel meer.

    Voor zowel de wormen, teken als vlooien geldt dus regelmatig controleren en vooral preventief te werk gaan, ook in de winter! Op deze manier voorkom je een nare periode vol met jeuk voor je huisdier en een grootschalige bestrijding en schoonmaak-sessies voor jezelf.

    Voor zowel bestrijdende als preventieve middelen ben je bij Petduka aan het juiste adres! Bekijk alle producten per huisdier: 

    • Katten: http://www.petduka.nl/kat/vlooien-teken/  
    • Honden: http://www.petduka.nl/hond/vlooien-teken/

     

    News & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »