Terug

  • Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis
  • 30 dagen gratis retourrecht
  • Staffelkorting tot 6%

Vlooien en Teken in het Voorjaar

Vlooien en Teken in het Voorjaar

Het voorjaar staat weer voor de deur! Nog even en we kunnen weer lekker genieten van het zonnetje en de natuur. En wanneer kun je daar beter van genieten dan tijdens wandeling met je hond! Helaas zijn wij niet de enigen die van het mooie weer genieten. Ook vlooien en teken zijn vooral in de warmere maanden in grote getalen buiten te vinden. In dit blog vertellen we hoe je vlooien en teken bij je huisdieren voorkomt en zonder problemen van het voorjaar kan genieten!

Vlooien en teken in het voorjaar

Wat zijn vlooien en teken nou precies?

Vlooien zijn in principe kleine bloedzuigende parasieten. Ze kunnen twee tot drie millimeter lang worden en zijn bruin of zwart van kleur. Vlooien hebben erg sterke pootjes en kunnen dan ook enorme sprongen maken. Alleen dieren zijn interessant als gastheer voor vlooien. Ze kunnen mensen wel eenmalig bijten, maar gaan er daarna snel vandoor.

Teken vallen ook onder de bloedzuigende parasieten. Ze zien er echter anders uit en kunnen niet springen. In tegenstelling tot vlooien, nemen zij ook genoegen met de mens als gastheer. Teken kunnen bij mensen en dieren nare ziektes verspreiden, zoals de ziekte van Lyme.

Hoe krijgt je huisdier vlooien of teken?

Jonge vlooien gaan zodra ze uitkomen op zoek naar een gastheer. Door het waarnemen van trillingen en lichaamswarmte hebben ze snel door wanneer er een potentiële gastheer aankomt. Zodra deze in bereik is, maken ze een sprong en gaan in de vacht van het dier zitten waar ze vervolgens bloed zuigen. Nadat ze bloed hebben gezogen leggen ze eitjes. Deze eitjes belanden uiteindelijk in de omgeving van de gastheer, bijvoorbeeld in de mand van de hond. Uit de eitjes komt nog geen vlo, maar een larve. Deze veranderd uiteindelijk weer in een cocon en daaruit komt na een tijdje een nieuwe vlo. Het uitkomen van een cocon wordt gestimuleerd door trillingen in de omgeving, bijvoorbeeld in huis. Zo kan een vlo uitkomen en meteen op je dier springen.

Teken kunnen niet springen zoals vlooien. Zij hebben dus een andere tactiek om een gastheer te vinden. Ze verstoppen zich in hoog gras of bomen, laten zich op een potentiële gastheer vallen en hechten zich aan hem vast. Ze zuigen zich daarna tot wel wekenlang vol met bloed, waarna ze later in de omgeving eitjes leggen.

Behandelen en voorkomen vlooien

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leeft slechts 5% van de vlooien op de gastheer. De andere 95% leeft in de omgeving van de gastheer, bijvoorbeeld in zijn mand of ergens anders in huis. In ons blog Vlooien in de winter vertellen we je hoe je vlooien op je dier voorkomt, hoe je je dier kunt checken op vlooien en hoe je van een vlooienplaag afkomt.

Behandelen en voorkomen teken

Er bestaan diverse middelen om teken te voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld spot-on pipetten zoals Advantix, Advantage en Pulvex die een aantal weken bescherming bieden tegen de beestjes. Ook zijn er speciale halsbanden van merken als Seresto en Scalibor, die je dier zelfs maandenlang beschermen.

In de warmere maanden van het jaar is het belangrijk om na een wandeling je dier te checken op teken. Vooral als deze niet beschermd is met een spot-on middel of een halsband. Als je je dier meteen na een wandeling controleert, kun je de teek nog weghalen voordat deze zich vastgebeten heeft.


Wanneer je een teek bij je huisdier ziet die zich wel vastgebeten heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk weg te halen. Je kunt ervoor kiezen om dit door een dierenarts te laten doen of zelf met behulp van een
Tekenhaak.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Petduka 9.8 / 10 - 900 Reviews @ Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »