Sluiten

Categorieën

Filters
    Peter Henk - Maandag 19 December 2017

    Seresto: De langdurige oplossing tegen vlooien en teken!

    Een veelvoorkomend probleem bij huisdieren zijn wormen, waarbij een besmetting heel makkelijk op te lopen valt. Eigenlijk zijn wormen zelfs bijna overal in de omgeving te vinden. Denk aan bijvoorbeeld het bos, op straat en in zandbakken. Lintwormen worden overgedragen door vlooien en daarnaast is voor je kat het eten van bijvoorbeeld slakken, muizen en vogels ook een gevaar voor het binnenkrijgen van wormen. 
    Als je huisdier weinig tot niet buiten komt, dan ben je zelf eigenlijk ook nog een gevaar gezien wormeitjes ook gemakkelijk aan je schoenen of kleding mee naar binnen genomen kunnen worden. Of terwijl, een besmetting zit in een klein hoekje.

    Wormen zijn bijna altijd een onzichtbaar probleem. Zodra je huisdier wormeieren binnen krijgt, groeien deze in het lichaam uit tot volwassen wormen. Echter krijg je van dit proces natuurlijk niets mee, waardoor het belang van ontwormen vaak wordt onderschat. Wanneer jouw huisdier uiterlijke verschijning gaat vertonen of zich anders gedraagt wordt vaak pas duidelijk dat het om een wormbesmetting gaat. Maar uiteraard geldt voor wormen ook: voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je huisdier dus goed tegen het binnenkrijgen van wormeitjes en tegen het ontwikkelen van deze eitjes tot volwassen wormen.

    De meest voorkomende wormen hebben we hieronder kort uitgelicht:

    Rondworm

    Rondwormen zijn grote witte wormen met een buisvormig lichaam. De belangrijkste rondworm is de spoelworm. Dit is een worm van enkele millimeters dik en ongeveer 15-35 centimeter lang.

    Lintworm

    Lintwormen zien eruit als lange, platte linten en kunnen enkele millimeters tot wel 2 meter lang worden. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes. Wanneer deze schakels loslaten vind je ze vaak ter hoogte van de anus, in de vacht of in de vorm van “rijstkorrels” in de mand.

    Veel voorkomende symptomen van wormen

    Bij gezonde volwassen dieren geeft de wormbesmetting meestal niet echt symptomen. Maar doordat ze de wormen uiteraard op dat moment wel bij zich dragen scheiden ze wormeitjes uit via ontlasting, wat weer een risico vormt voor andere dieren maar ook voor mensen. Wanneer de besmetting erger wordt of wanneer je huisdier enigszins verzwakt is kunnen de volgende symptomen voorkomen:

    • Uitbraken van wormen of wormen in de ontlasting
    • Vermageren en/of groeivertraging
    • Bloedarmoede
    • Doffe vacht
    • Verminderde weerstand
    • Anale irritatie - bij de hond
    • Braken
    • Diarree of juist verstopping
    • Hoesten, sterfte (meestal bij jonge dieren) - bij de hond

    Zijn wormen ook schadelijk voor mensen?

    Mensen worden meestal niet ziek, maar áls het gebeurt kan dat ernstige gevolgen hebben. De larven van de wormen kunnen zich namelijk verplaatsen naar bijvoorbeeld de ogen, de longen en de huid en daar schade aanrichten.

    Vooral kinderen lopen een verhoogd risico deze eitjes per ongeluk in te slikken na contact met besmette grond of intensief contact met huisdieren. Kinderen met een aanleg voor allergie of astma kunnen na een infectie met spoelwormlarven meer last hebben van astma of allergische klachten

    Tips om wormen te voorkomen:

    • Persoonlijke hygiëne: was je handen met water en zeep na het aaien, voeden, knuffelen je huisdier of ander contact met dieren, hun slaapplek of uitwerpselen. Ook na het buitenspelen of in de tuin werken is het belangrijk hieraan te denken. Houd je nagels kort om te voorkomen dat resten achter de nagels blijven zitten.
    • Verminder het risico dat jouw huisdier een infectie krijgt middels voer. Let daarom op met het geven van rauw vlees.
    • Omgeving: ruim dagelijks de uitwerpselen op van je hond en gooi deze in een afvalbak. Neem ook op wandelingen steeds een zakje mee. Verschoon de kattenbak regelmatig en gooi ook daarvan de uitwerpselen in een afvalbak.
    • Controle: controleer de ontlasting regelmatig op wormen. Bij twijfel raadpleeg uw dierenarts.
    • Eet geen ongewassen bosvruchten, deze kunnen besmet zijn met wormeieren.
    • Kinderen: let op bij blootstelling aan een mogelijk onhygiënische omgeving. Dek zandbakken af om te voorkomen dat dieren in de zandbak komen.
    • Voorkom vlooien bij je huisdier: vlooien kunnen lintwormen overdragen. Indien je huisdier last heeft van vlooien, behandel dan ook altijd tegen lintwormen.
    • Vermijd contact met loslopende honden, katten en vossen.

    Afgezien van bovenstaande maatregelen is het daarnaast sowieso noodzakelijk om je huisdier regelmatig te ontwormen. Door de onafhankelijke organisatie ESCCAP wordt aanbevolen dit minimaal 4x per jaar te doen.

    Bij Petduka hebben we verschillende producten om wormen bij jouw hond en kat te verhelpen en te voorkomen. Bekijk hier alle ontwormproducten voor de kat en hier alle ontwormproducten voor de hond.

    News & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »