Terug

  • Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis
  • 30 dagen gratis retourrecht
  • Staffelkorting tot 6%

Hoe maak je jouw puppy zo snel mogelijk zindelijk?

Hoe maak je jouw puppy zo snel mogelijk zindelijk?

Je hebt net een nieuwe puppy! Superleuk natuurlijk. Voor de puppy is de hele wereld nog nieuw en vol verrassingen en jij mag ‘m helpen om deze te ontdekken. Dit betekent echter ook dat ie nog moet ontdekken waar ie wel en niet mag plassen. Gelukkig kunnen de meeste honden dit snel aanleren als je er op de juiste manier mee omgaat. Benieuwd hoe je je pup zo snel mogelijk zindelijk maakt? Lees dan snel verder!

De fokker

Honden zijn van nature netjes en zullen hun nest niet graag bevuilen. De eerste stap om een puppy zindelijk te maken, wordt daarom vaak al gezet door de fokker. Die moet ervoor zorgen dat de pups genoeg ruimte krijgen zodat ze hun slaapplaats niet hoeven te bevuilen. Het is dus belangrijk bij het uitzoeken van een puppy om te letten op hoe schoon het nest is en waar de pups hun behoefte kunnen doen.

 

Thuis

Zodra je nieuwe trouwe viervoeter thuis is, draag jij de verantwoordelijkheid om hem zindelijk te maken. Hierbij is de rode draad om te proberen ‘ongelukjes’ te voorkomen en goed gedrag te belonen. In het begin kan het slim zijn om op bepaalde plekken wat kranten neer te leggen voor het geval dat er toch een ongelukje gebeurd. Belangrijke plekken zijn de voor- en achterdeur en natuurlijk het gloednieuwe tapijt. Verder is het belangrijk om te zorgen dat je pup regelmatig naar buiten gaat zodat ie genoeg kansen krijgt om buiten z’n ding te doen.

 

Gedrag

Let ook goed op hoe je puppy zich gedraagt voordat ie een plasje doet. Zo kun je ongelukjes aan zien komen en uiteindelijk voorkomen. Bekende trekjes van een hond die moet plassen zijn langdurig snuffelen of rondjes draaien op dezelfde plek. Als je pup dit gedrag vertoont neem je hem zo snel mogelijk mee naar buiten. Als alles goed gaat, doet hij daar dan z’n behoefte waarna je ‘m een lekkere beloning kunt geven. Hiermee leer je je puppy op een positieve manier aan dat ie buiten z’n behoefte moet doen.

 

Commando

Je kunt er bovendien voor kiezen om je pup aan te leren om op commando z’n behoefte te doen. Als je puppy een plasje doet zeg je bijvoorbeeld ‘plasje doen’ waarna je hem een beloning geeft. Als je dit volhoudt zal je hondje na een tijd op commando een plasje kunnen doen.

 

Spelen

Aangezien je pup de hele wereld nog nieuw en spannend vindt, is de kans groot dat hij wilt gaan spelen zodra je hem mee naar buiten neemt om een plasje te doen. Dit is natuurlijk niet erg, maar als je hem na het plassen weer naar binnen neemt, kan hij wel aanleren om z’n plasje uit te stellen zodat hij zo lang mogelijk kan spelen. Dan sta je straks een half uur met hem buiten voordat hij z’n behoefte doet. Het is daarom handig om steeds slechts een minuutje met je pup naar buiten te gaan terwijl ie aan de lijn zit, zonder te spelen. Als hij binnen dit minuutje z’n behoefte doet kun je hem belonen door met hem te spelen en eventueel los te laten. Doet hij z’n behoefte niet binnen deze minuut, dan neem je hem mee naar binnen en probeer je het wat later nog een keer. Vooral vlak na het eten is het belangrijk dat je je pup eventjes uitlaat, veel pups willen namelijk meteen na het eten een poepje doen.

 

Ongelukjes

Natuurlijk kan het gebeuren dat het een keertje fout gaat en je pup binnen een plasje doet. Als dit gebeurt is het belangrijk om niet boos te worden of zelfs een vriendelijke stem te gebruiken. Dan kan je hondje namelijk de verkeerde dingen aanleren. Je kunt het beter compleet negeren en je pup zo snel mogelijk mee naar buiten nemen om er zeker van te zijn dat ie alles gedaan heeft.

Schoonmaken

Als er een ongelukje gebeurt is het belangrijk om het zo goed mogelijk schoon te maken. Niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook omdat je pup eerder geneigd is om een ongelukje te krijgen als ie een urinegeur ruikt. Gelukkig bestaan er speciale producten om ongelukjes effectief op te ruimen. Onthoudt hierbij wel dat honden een veel betere neus hebben dan mensen. Dat wij niets meer ruiken wil dus niet zeggen dat dat ook voor je viervoeter geldt.

 

Wordt je hond maar niet zindelijk?

Als je pup maar niet zindelijk wil worden, kan het handig zijn om even langs de dierenarts te gaan. Er kan namelijk een psychologische of medische reden achter zitten. Zo kan hij een plasje doen uit angst of kan het zo zijn dat hij z’n plasje niet op kan houden vanwege een blaasontsteking. De dierenarts weet hier vaak wel raad mee.

 

We wensen jou en je pup veel succes!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Petduka 9.8 / 10 - 900 Reviews @ Trustpilot
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »