Sluiten

Categorieën

Filters
    Robin Vorrink - Dinsdag 26 Februari 2017

    Gebitsverzorging Hond en Kat

    Hoe hou je het gebit van je hond of kat gezond?

    Gebitsproblemen zijn helaas veel voorkomend bij honden en katten. Het is vaak lastig te zien of er iets mis is met het gebit. De problemen worden daardoor vaak pas ontdekt wanneer ze verder ontwikkeld zijn en daarmee de symptomen erger zijn geworden. Daarom is het van belang dat je het gebit van je hond of kat regelmatig controleert. 

     

    Symptomen gebitsproblemen

    Een gezond gebit heeft witte tanden zonder aanslag en roze tandvlees. Let op de volgende punten als je het gebit van je hond of kat controleert:

     

    • Slechte adem
    • Rood, geïrriteerd of bloedend tandvlees
    • Losse tanden of kiezen
    • Bruin of geel kleurige aanslag op tanden of kiezen
    • Eenzijdig kauwen

     

    Heeft je dier last van één of meerdere van deze symptomen, dan is het verstandig om actie te ondernemen. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kun je ervoor kiezen om een afspraak met de dierenarts te maken of om zelf aan de slag te gaan. Hoe? Zie de alinea: Preventie en behandeling.

     

    Oorzaken

    Gebitsproblemen bij honden en katten kunnen worden veroorzaakt door verkeerd of slecht voedsel. Bijvoorbeeld als het dier vaak restjes krijgt van mensenvoedsel. In dit voedsel zitten vaak toegevoegde voedingsstoffen zoals suikers, die schadelijk kunnen zijn voor het gebit van het dier. Er kan hierdoor te veel tandplak en tandsteen ontstaan waardoor later gebitsproblemen ontstaan. 

     

    Tandplak

    Tandplak is een aanslag op de tanden of kiezen. Dit ontstaat door de groei van bacteriën in voedselresten die op het gebit blijven zitten. In het eerste stadium is deze aanslag wit van kleur en lastig te zien. In dit stadium heeft het dier nog geen last van de aanslag en is de tandplak ook nog makkelijk te verwijderen. Naarmate de tandplak langer blijft zitten zal de aanslag geler of bruiner van kleur worden. Vaak gaat dit gepaard met een slechte adem. 

     

    Tandsteen

    Als tandplak te lang blijft zitten, kan dit uiteindelijk tandsteen vormen. Tandsteen is als het ware verkalkte tandplak. Dit veroorzaakt irritatie van het tandvlees en kan dus pijn veroorzaken bij je dier. Bovendien kan het leiden tot verschillende soorten ontstekingen en zelfs uitval van tanden. Tandsteen is veel lastiger te verwijderen dan tandplak. Vaak moet dit worden gedaan door een dierenarts. Het is dus van belang om tandsteen tijdig te voorkomen.

     

    Preventie en behandeling

    Er zijn verschillende manieren om gebitsproblemen bij je dier te voorkomen. Allereerst kan de juiste voeding een groot verschil maken. Zo helpt voer in de vorm van grotere, hardere brokken om de tanden schoon te houden. Harde droge brokken zullen minder snel problemen geven dan zacht voer. Bovendien bestaat er speciale dieetvoeding zoals Royal Canin Dog Dental die de ontwikkeling van tandplak en tandsteen voorkomt en beperkt. 

    Kauwsticks of speciale tandheelkundige speeltjes zijn ook een handig hulpmiddel om gebitsproblemen te voorkomen. Ten slotte wordt aangeraden om de tanden van je hond of kat regelmatig te poetsen. Dit kan worden gedaan met behulp van een gaasje en een scheutje Vet Aquadent of met een speciale tandenborstel. 

    Als je de tanden van je dier zelf niet goed schoon kunt krijgen of als je dier last heeft van ontstoken tandvlees, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

     

     

    News & updates

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »